حسام محمدی
موجی از ابراز ندامت و پشیمانی در فضای مجازی طی چند روز گذشته همه را شوكه كرد. كار به جایی رسید كه برخی چهرههای سینمایی و ورزشی كه مشوق رأی دادن به روحانی بودند و از رای دادن به او دفاع می كردند ، آغازگر این كمپین محسوب می شدند و با پیوستن به هشتك #پشیمانم ، ابراز نارضایتی شدیدی از رأی خود به تداوم ریاست جمهوری روحانی را نشان دادند.
بسیاری از این سلبریتی ها خطاب به روحانی گفتند و نوشتند كه رای دادیم٬ حمایت کردیم٬ تهمت شنیدیم٬ درد اینجاست که انگار از حال و روزمان خبر ندارید. حتی برخی مانند علی کریمی بازیکن سابق تیم فوتبال پرسپولیس و تیم ملی نیز با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود بهخاطر حمایت از روحانی در انتخابات از مردم عذرخواهی و طلب حلالیت کرده و نوشته «کاش میشد به عقب برگردیم».
اما چه شد كه به فاصله كوتاه زمانی از آغاز كار دولت ، مردم اینگونه به واكنش افتادند؟ روحانی چه كار كرد كه با چنین موجی مواجه شده و یا بهتر است بگوییم ، چه كار نكرده ؟ لازم به یادآوریست كه انتشار همزمان ابراز ندامت و پشیمانی سلبریتیهای هنری و ورزشی و سپس مردم از رای به روحانی پس از ارائه بودجه سال آینده دولت به مجلس انجام شده است.بودجهای که بخشی از بندهای آن با واکنشهای انتقادی شدیدی در شبکههای اجتماعی همراه بوده و این تلقی را ایجاد کرده که دولت برای جبران بخشی از کسری بودجه خود به دنبال بالابردن کسب درآمد از طریق تحمیل هزینههای بیشتر بر شهروندان است.
سه برابر شدن عوارض خروج از کشور و حذف یارانه ۲۰ تا ۳۰ میلیون نفر به همراه شائبهها درباره افزایش قیمت کالاهایی مانند بنزین و نان به نگرانی درباره آینده اقتصادی کشور و همچنین شیوه مدیریت دولت دامن زده است.
اما در این میان ، عده ای هم شروع كردند به دفاع از روحانی و هشتك # پشیمانم – نیستم به راه انداخته و از رأی خود به روحانی دفاع كردند. در حقیقت یك دو قطبی در بدنه اجتماعی هوادار روحانی و اصلاح طلبان به فاصله هفت ماه پس از انتخابات ریاست جمهوری شكل گرفته كه در نوع خود بی سابقه است. توجه به این دوقطبی از آنجا ضروری است كه كشور با وضعیت وخیمی از لحاظ اقتصادی و همچنین پیامدهای فاجعه بار اجتماعی مواجه است.
مشاهده استدلال پشیمان ها از آنجا مورد تأكید است كه بفهمیم روحانی در چه ریلی حركت می كند و آیا می تواند قطار امید را تداوم دهد؟ و اگر روحانی نتواند قشر نخبه و حامیان خود را از رأیی كه به او دادند راضی نگاه دارد ، اصلاحات چه ضربه و زیانی خواهد دید؟
بهرحال ناگفته پیداست كه روحانی به واسطه حمایت اصلاح طلبان و ”تكرار“ ی كه شد ، توانست به ریاست جمهوری برسد و از این زاویه حداقل وامدار این طیف است اما در برابر وعده هایی كه داد ، در حقیقت اصلا پاسخگو نبوده و حتی ظاهرا همه را به فراموشی سپرده است.
از طرف دیگر مضمون مشترک در نوشتههای حامیان دولت این است که گرچه انتقادهای فراوان به عملکرد روحانی و کابینه او وارد است اما نمیتوان به این دلیل از رای دادن ابراز ندامت کرد. این طیف كه در قطب مخالف ندامت و پشیمانی قرار دارد خطر تکرار تجربه سالهای پایان دولت خاتمی و سرخوردگی منجر به ریاستجمهوری احمدینژاد را گوشزد کرده و گفتهاند که اعلام پشیمانی از رای به روحانی عملا جاده را برای روی کار آمدن یک چهره تندرو اصولگرا باز خواهد کرد.
وضعیت کنونی نشان میدهد که دستکم بخشی از بدنه حامی دولت ریزش کرده و این احتمال وجود دارد که استمرار بحرانهای اقتصادی و تنگناهای سیاسی و اجتماعی به تدریج منجر به ظهور قطب جدیدی گردد. فراموش نباید كرد كه اینروزها احمدی نژادی ها هم فعال شده و در نامه نگاری های مختلف از بروز بحرانها و وقایع خطرناك جدید هشدار می دهند. از اینرو باید به دولت آقای روحانی گفت كه وعده هایت را عملی كن در غیراینصورت زوال تدبیر و امید فرا می رسد.